środa, 4 grudnia 2013

Syrop korzenny


Aromatyczny, odrobinę pikantny syrop korzenny będzie wspaniałym dodatkiem do zimowej kawy, herbaty, deserów i ciast. Można nim polać kawałek sernika, dodać odrobinę do bitej śmietany, jogurtu na śniadanie, użyć jak miodu do porannej miski płatków lub skropić nim pancakesy.
Inspiracja: All recipes.

Składniki na ok. 250 ml syropu:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek (2,5 cm) korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 kora cynamonu, pokruszona na mniejsze kawałki
  • 8 całych goździków
  • 1/2 łyżeczki całego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki całego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 

W małym garnku wymieszać wodę, cukier i miód. Wmieszać przyprawy. Doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25-30 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji syropu. Pozostawić do wystygnięcia ok. 20 minut, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Przelać do zamykanej buteleczki i przechowywać w lodówce.

     Życzę smacznego!






3 komentarze:

  1. nie pijam kawy z syropami, a le po tym poście to nawet nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dałabym się pokroić za taka kawę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, kawa na pewno byłaby pyszna :) a próbowałaś takiego syropu z herbatą? Albo ciepłego z lodami waniliowymi... <3
    ___
    http://takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń