środa, 21 listopada 2012

Biszkoptowe babeczki z dżemem


Babeczki, które powstały spontanicznie z potrzeby chwili. Mój bratanek zakuwa matmę do jakiegoś konkursu i potrzebował szybko jakiejś słodkiej pożywki dla mózgu. Tak powstały biszkoptowe babeczki z dżemem i lekkim kremem bezowym (na bazie przepisu na biszkopt mojej Mamy). Tym razem w wersji mini, na jeden kęs. Ogromnym plusem jest fakt, że robi się je naprawdę szybko.

Składniki na 24 mini babeczki lub 12 zwykłej wielkości:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • mąka (tyle ile ważą jajka)
  • cukier (tyle ile ważą jajka)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
  • ulubiony dżem
   
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Jajka zważyć w całości. Odmierzyć tyle samo cukru i mąki. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać skórkę pomarańczową. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Dobrze wymieszać. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki.
Włożyć do zimnego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze 180°C (w przypadku mini babeczek) lub 20-25 minut (w przypadku babeczek normalnego rozmiaru). Wystudzić.
W każdej babeczce za pomocą małego nożyka wyciąć wgłębienie. Napełnić dżemem.

Krem:

  • 3 białka (w temp. pokojowej)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
   
W średniej misce wymieszać białka z cukrem, wodą i kwaskiem cytrynowym. Spienić. Umieścić miskę w kąpieli wodnej i miksować, aż cukier się rozpuści, ok. 3-5 minut. Piana stanie się ciepła w dotyku. Miskę zdjąć z garnka i dalej ubijać na szybkich obrotach ok. 10-12 minut, aż piana wystygnie i zrobi się bardzo sztywna i gęsta.
Za pomocą szprycy z okrągłą końcówką wyciskać krem na babeczki. Udekorować kolorowym cukrem (zwykły cukier wymieszałam z barwnikiem spożywczym i odstawiłam do wyschnięcia).

     Życzę smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wyglądają. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. są śliczne , i pewnie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako zwolenniczka wilgotniejszych ciast, nie polecam piec ich w normalnej wielkości, bo są zwyczajnie za suche. Jednak w wersji mini i z dżemem wewnątrz są idealne!!
    Nie robiłam kremu, bo wolę bitą śmietanę ;)
    Ale jak najbardziej je polecam, są szybkie, nie opadają a upieczone na złoto wyglądają baardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń