wtorek, 14 sierpnia 2012

Lemon Curd (krem cytrynowy)


Lemon Curd to popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii krem cytrynowy, używany głównie jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, jak również jako smarowidło do pieczywa. Cytrynowa wersja jest niewątpliwie jedną z najpopularniejszych, natomiast curd można przyrządzić też z innych owoców, takich jak: limonki, pomarańcze, mandarynki, maliny, mango, marakuja, itp. W internecie można znaleźć wiele rozmaitych przepisów na Lemon Curd, ale moim faworytem jest ten na bazie żółtek. 

Składniki na ok. półtora szklanki kremu:

  • 8 dużych żółtek
  • skórka starta z 2 cytryn (po uprzednim wyparzeniu)
  • świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 140 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
     
W garnku z grubym dnem wymieszać żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). 
Zdjąć garnek z ognia, dodać sól i cały czas mieszając, dodawać masło kawałek po kawałku. Gotowy krem przetrzeć przez gęste sito. Przełożyć do pojemnika, najlepiej zamykanego, i schować do lodówki na minimum godzinę, by masa stężała.
Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku (do dwóch tygodni).

     Życzę smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz